3 Nisan 2012 Salı

Mısır Çarşısı-Pandeli-Rüstem Paşa Camii

Bahar gelince bizim ailenin Mısır Çarşısı'na bir uğrayası gelir.
Mısır Çarşısı'nın yanındaki açık pazarda satılan ördek yavrularını, civcivleri, tavşan yavrularını görmek, çocuklara göstermek, terasta saksılara dikmek için sebze meyve fidelerinden satın almak bizim baharı karşılama alışkanlıklarımızdan oldu. Buradaki hayvanlarla haşır neşir olmayı, (plastik bidonlardaki sülükler dışında!) çocuklar da çok seviyorlar.


Mısır Çarşısı'nın içi ise başka güzel. Rengârenk eşyalar, baharatlar, dükkânlar çok hoşuna gidiyor çocukların ve tabii benim. Çoğu AVM'den farklı olarak kişiliği, kültürel derinliği, kendine has rengi, kokusu olan yerler bu eski çarşılar... 

Mısır Çarşısı'ndaki raflarda, tezgahlarda insanın kendini kaybetmemesi çok zor. Bu seferki keşfimiz; şekersiz, balla ve narla yapılan fıstıklı lokum oldu. Mmmmm:) 

Çarşı içi ve dışında epey dolaşıp, etraftaki kokuların etkisiyle erkenden acıkıp, Mısır Çarşısı'nın Eminönü girişinde yer alan tarihi Pandeli Lokantası'nda öğle yemeği molası verdik. Mutlu'ya söz verdim. Bundan sonra İstanbul'daki günübirlik tüm gezilerimizde bir durağımız da iyi bir lokanta olacak diye:) 
 http://www.pandeli.com.tr/

Pandeli Lokantası-1
Pandeli Lokantası-2
Pandeli Lokantası-Dik Taş Merdivenler
Pandeli çıkışında, çocukların koşma ve oyun ihtiyaçlarını gidermek için, İstanbul'da en iyi yerlerden olan camiler yine imdadımıza yetişti. Tahtakale'de, kapısı Hasırcılar Çarşısı'na gizlenmiş, İstanbul'un bence en güzel ve de özel camilerinden olan Rüstem Paşa Camisi'ne gittik.  Bu cami,1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri ve damadı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmış. Az turistik ve küçük, ama güzel ve huzurlu bir cami. İçinde İznik çinilerinin en güzel örneklerini barındırıyor. Etrafta başka çok büyük camiler olduğundan sanırım, ibadet için de çok tercih edilen bir cami değil burası.... Ne de olsa bu devirde ibadetin de görünür olması önemli!

Çocuklar her zaman olduğu gibi en çok tespihlerle oynadılar. İçerde halıların üzerinde, dışarda avluda doyasıya koşturdular ve çok eğlendiler.


En Sevilen Oyun Tespih Takma Takıştırma

4+4+4 yeni eğitim siteminde, din derslerinde, camilerin çocuk oyun alanları olduğu algısıyla büyüdüklerinden farklı bir bakış açısına sahip olacak bizim çocuklar sanırım:)

Başak 2 yaşındayken 3 yıl önce yine Rüstem Paşa Camisi'nde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder